The SIA Architecture Awards recognises the achievements of SIA Members in their pursuit of architectural excellence and motivates architects to push the boundaries with innovative solutions. The Awards also aims to heighten the appreciation and patronage of good architectural design from both the architectural fraternity as well as the general public.
This year, an esteemed jury panel comprises  Ar. Seah Chee Huang (President, SIA),  Ar. Richard Hassell (Founding Director, WOHA Architects Pte Ltd),  Prof. Ho Puay Peng (Head of Department of Architecture, NUS),  Ar. Belinda Huang (Partner, ARC Studio Architecture + Urbanism Pte Ltd),  Prof. Erwin Viray (Head of Pillar, Architecture and Sustainable Design, SUTD) selected  a total of 20 Design Awards and 11 Merit Awards in the 6 submission categories. In addition, two projects are conferred the “Building Of The Year”.
MERIT AWARD

88 Armenian is a boutique hotel interior project located within Penang’s heritage core. The project made reference to the history and narrative of the site where the hotel sits; a once bustling copper and brass market place. A consistent and disciplined use of copper and brass throughout the project resulted in an interior that is […]

DESIGN AWARD

This interior project rethinks the approach of repurposing a HDB unit that was built in 1980s, as a home office. The re-design begins at the entrance foyer that opens out to the public corridor and encourages interaction with neighbours on the same floor. Inside, existing false ceilings were removed, exposing high double volume space where […]

MERIT AWARD

This project cleverly weaves a green deck that is a semi-basement car park throughout the site, and in so doing, sets up a novel way where an infrastructural idea, can give rise to new form of public space. The Jury appreciates that the car park is topped by a generous communal landscape that is a […]

DESIGN AWARD

Pathfinder is a series of pavilions embedded within the historic Fort Canning park grounds, forming an exterior part of Singapore 2019 Bicentennial celebration. The jury commended the designers’ efforts for going beyond the call of the Client’s brief for an exhibition design, by contributing additional layers of content and meaning integrated within the architecture of […]

DESIGN AWARD

For the all-rounded consideration of site, function, users, and most importantly, for its an unwavering commitment to engage with the neighbours and community, the architects for Pascoe Community Center exemplify the architect as an activist in the community, championing for the social ideals that they believe in. The Jury appreciates the thorough consideration of spaces […]

DESIGN AWARD

The Jury commends the designers for successfully applying an architectural approach to stage set design to widen the agency of architecture. To fulfil conditions such as an expedited overnight set-up, speedy scene changes and structural loading of the cast, the designers were able to build flexibility into an abstract composition of white volumes that met […]

DESIGN AWARD

This project design complements its ethos of serving youths. The use of simple materials transcends banality; the proportions and spaces carved out for youth engagement are proportional, flexible and the ideation panels and spots are effective in the function that they serve. Within its economic means, the design has generated a successful public space that […]

DESIGN AWARD
MERIT AWARD

Old Dalvey is lauded for its ability to marry old and new in a way that is harmonious and meaningful. There is careful retention of certain features in the old house that bestow new meaning and fabric; that when layered upon the existing, result in an interesting intersection of imprinting memory and active conservation. In […]

DESIGN AWARD

The Great Madras is a good example of adaptive reuse of a conserved building. The Jury appreciates that the quality of the conserved building is not lost, but rather sensitively kept and that the new and old touches worked in tandem to preserve a cohesive experience that is reminiscent of its time. The project demonstrates […]

DESIGN AWARD

The Jury commends the architects for their ability to work creatively and flexibly with concrete as a building material to achieve a spectrum of experiences for a residence. Different expressions are designed for three facades with concrete, which function to filter natural daylight, direct views, as well as to buffer noise and provide privacy. The […]

MERIT AWARD

The Jury acknowledges that the site is one that is challenging, juggling 2 existing buildings and located within a historically significant park. An impressive key design decision was taken by the Architect in the re-design of an unused area between the 2 buildings into a connecting vertical space instead, thereby creating inter-sectional cohesion between internal spaces. Reimagined by the […]

MERIT AWARD

Based on a master plan conceived out of respecting natural site topography, Alila’s placement of buildings are staggered and terraced to complement natural slopes and rock outcrops without compromising views. The Jury commends the architects for similarly extending their efforts to the engagement of local villagers and craftsmen and to have adopted building materials and […]

DESIGN AWARD

Tzu Chi Humanistic Youth Centre services youth programs that advocate recycling, up-cycling and responsible living. The juror commended the designers for their ingenious revamp of what was formerly a single-storey polyclinic. The interior design encourages a behavioural shift upon entering and users are often quietened to a calmness in this space. The designers have demonstrated […]

DESIGN AWARD

Expo Interchange is an underground MRT station situated within the Singapore Expo and Changi Business Park. The jurors commend the team for their perseverance towards design excellence in an infrastructural project that is often technically restrictive and demanding. At the Interchange, there are clear and coherent design strategies to bring together various interfacing entrances and […]

MERIT AWARD

This project is a clear design exploration of the grid – both in its faithful implementation as well as the design’s playful deviation from it. This organizing principle, which enabled efficiency and natural way finding, is carried through into its construction, finishes and details. Within this orthogonal design strategy, reference to vibrant architecture movements from […]